Acneea caracteristici si metode de terapie alternativa
Acnee
Acneea este o dermatoza care se caracterizeaza prin o inflamatie a foliculului pilo-sebaceu insotita de secretia exagerata a glandelor sebacee .
Cea mai intalnita forma a acneei este cea vulgara sau polimorfa juvenila , care apare la adolescenti in special la varsta de 14 -15 ani .
Un alt tip de acnee este cea rozacee care este intalnita in special la doamnele cu varsta de 40 de ani .
Acneea neonatala este un fel de acnee care apare pe fata noului nascut dar care nu dureaza decat , cateva luni.
Se mai intalnesc si forme ale acneei mai particulare cum ar fi :
- Acneea necrotica - acneea fruntii
- Acneea cheloidiana - acneea cefei
- Acnee conglobata - abcese supurative cu fistule
- Acnee medicamentoasa -care este provocata de ingerarea de medicamente .
Recomandari :
- Trebuie respectata igiena generala
- Trebuie executata cat mai multa miscare in aer liber
- Trebuie sa se intrebuinteze sapunuri dermatologice acide si sa se dezinfecteze locul afectat cu solutii sulfuroare , cu apa sarata sau otetata sau sa se foloseasca lotiuni cu camfor
- Trebuie sa avem in vedere ca mainile si unghiile sa fie intotdeauna foarte curate
Metode de terapie alternativa impotriva acneei:
Apiterapie
Pentru aceasta metoda terapeutica se va folosi propolis sub forma de alifie cu o concentratie de 20% cu care se va unge locul afectat de 2 ori pe zi .
Argiloterapie
Pentru a utiliza argiloterapia ca metoda terapeutica pentru tratamentul acneei se va folosi:
- Argila sub forma de pasta preparata cu apa care se administreaza cu o perie moale cu aceasta ungandu-se punctele infectate si se lasa sa se usuce . Dupa uscarea completa se va clati cu apa . Se recomanda ca dupa clatire sa se aplice zonal pe zonele afectate zeama de lamaie.
- Alifie preparata din 3 linguri de ulei de masline si argila fina uscata la soare care se amesteca pana la omogenizare totala. Pasta astfel obtinuta se aplica pe fata , se lasa 25 de minute dupa care se inlatura cu apa calduta . Aceasta masca se aplica zilnic pana la disparitia afectiunilor .
Pentru utilizarea fitopterapiei ca metoda de tratament alternativ in tratarea acneei se va utiliza :
- Brusture sub forma de infuzie preparata din 20-30 grame de radacini la un litru de apa utilizat astfel in comprese
- Cicoare sub forma de infuzie preparata din 20-40 grame de radacini si parti aeriene ale plantei la un litru de apa care se foloseste in bai , cataplasme sau spalaturi locale
- Frasin sub forma de infuzie preparata din 2 lingurite de frunze la 300 ml de apa clocotita , se administreaza cate 100 ml dupa cele trei mese principale si in uz extern pentru cataplasme
- Galbenele sub forma de infuzie preparata din 15-20 grame la un litru de apa si care se utilizeaza in : bai , cataplasme si spalaturi locale
- Galbenele (flori) sub forma de tinctura praparata din 20 g flori , macerate 8 zile in 100 ml de alcool . Se utilizeaza 10 mililitri de tinctura laa 100 mililitri de apa fiarta si racita pentru comprese locale .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu